Blog

mogući razlozi zašto ste često pospani

Naravno, moguće je da ima i više razloga da ste pospani, možda stvarno jednostavno nedostaje sna, a možda je nešto skroz drugo. Ovdje imate manju listu potencijalnih razloga, pa pogledajte i vidite možete li se pronaći u nekom.

PREMALO SE KREĆETE – svi vi koji ste ležali par dana iz nekog razloga znate da ste umorni od ležanja, tj nedostatka kretanja, a možda da probate da se energizitare reodnim kretanjem, pa da vidite razliku. Uzmite u obzir da kretanje podstiče cirkulaciju, samim tim i dopremanje kisika i nutrijenata do mišića i mozga.

PREVIŠE KOFEINA – ukoliko previše konzumirate kofein na dnevnoj bazi, velika je šansa da adrenalne žlijezde rade non stop i dođe vremenom do njihovog zamora, a samim tim i manje mogućnosti produkcije adrenalina za energiju. Sve to još rezultira povećanjem nivoa kortizola (hormona stresa) i ako je hronično povećan, imat ćete manjak energije.

LOŠ KVALITET SNA – moguće je da jednostavno one sate koje spavate, ne spavate kvalitetno, da se vrtite non stop, budite često, da Vam zvukovi smetaju, previše hrane blizu snu..

PREMALO VODE.Moguće je da ne konzumirate dovoljno tečnosti. Samo razmislite da je voda između ostalog zadužena za transport, transport energenata, kisika, nutrijenata….energiju u toku dana.

ISHRANA – možda prečesto konzumirate brzu hranu i prerađenu hranu, koja nakon konzumiranja Vas čini pospanim a i ne samo tada, nakon obroka, već i u ostatku dana i čak slijedeći dan.

MANJAK NUTRIJENATA – veoma često se desi da konzumirate hranu koja ima manje nutrijenata, a to je uglavnom prerađena hrana i ako se to dešava duži vremenski period, onda Vaše tijelo ne dobija nutrijente koji su neophodni za proizvodnju energije u tijelu i to se osjeti kroz smanjenu kondiciju i energiju, bez obzira koliko psihički volje imali.

Vaš coach

Džemo