Blog

9 faktora zdravlja

Iako su glavne teme o kojima pričam ishrana i trening, za zdravlje čovjeka je potrebno više faktora kako bi bilo kompletno.

POZITIVNO OKRUŽENJE – koliko god mi bili pozitivni i super puni energije, ukoliko smo u okruženju koje ne podržava to i non stop nam servira negativne stvari, postaje teško ostati pozitivan. Zato sebi napravite pozitivno okruženje i riješite se negativnih stvari u životu.

VJEŽBANJE – ovo je (po meni) jedan od dva najvažnija faktora, a šta vježbate i kako, za početak nek to bude nešto što volite, a kasnije ubacite i segmente vježbanja koji su potrebni, a koje možda i niste ljubitelj.

HIDRATACIJA – tečnost i tečnost i malo više tečnosti, samo se potrudite da je uglavnom voda i da izbjegavate tečnosti sa kalorijama.

STVARI U KOJIMA UŽIVATE – ovo može biti ples, šetnja prirodom, joga, neki hobi, jer treba i uživati, odvojiti za sebe vrijeme i uživati.

AKTIVNOSTI – ovo se odnosi na svakodnevna kretanja tipa šetnje, stepenica pješke, rada po kući i slično.

SAN – potrudite se da Vam san bude kvalitetniji, možda pred spavanje kamilicu popiti, magnezij, vježbe disanja, zamračiti prostoriju i slično.

SMIJEH – ovo je nešto čega nam nikada ne može biti dovoljno, ako se odmarate i gledate nešto na TV-u, potrudite se da su to komedije i nešto smiješno, družite se češće sa smiješnim prijateljima.

ANTISTRES – naučite vježbe disanja i relaksacije, neki vid meditacije, istezanje i nek Vam to bude antistres ispusni ventil u toku dana, pa makar to biloe 2-3 min.

POVRĆE – ubacite više raznovrsnog povrća u ishranu, tako ćete podmiriti potrebu za vlaknima, vitaminima, mineralima, nutrijentima, sve ono što je neophodno za zdravlje.

Pregledajte listu i vidite koje od ovih stvari Vam fali i ocijenite ocjenom 1-9, pa se bacite na to da ako je ocjena 4, da poradite na tome da u narednih 10 dana dodate jedan bod više i tako korak po korak.

Vaš trener

Džemo