Blog

100 grama šećera i 100 grama kroasana nije isto

Ovaj post je inspirisan jednim pitanjem koje ste postavili i mislim da trebam malo detaljnije objasniti. Neke stvari se ne mogu tek tako izjednačavati jer je matematika malo drugačija.

PRVI FAKTOR je to da kada imamo šećer, puno je jednostavnije računati broj kalorija jer ako imamo 100g ugljikohidrata, onda je to 100 x 4 kalorije tj 400 kalorija, tačnije malo manje u dometu 360-370 kalorija. S druge strane kroasan i generalno te vrste peciva nisu samo ugljikohidrati već kombinacija ugljikohidrata i masti.

To automatski znači da ima više kalorija, jer ako 1 gram masti je 9 kalorija, onda 15 tak grama masti je cca 225 kalorija, na to još 60 tak grama ugljikohidrata tj + 240 kalorija još nešto dodatno i veoma lako imamo skoro 500 kalorija u kroasanu.

Dakle matematika je drugačija, ali ima i DRUGI faktor, koji je hormonalna prirode, a to je da kada imate porast inzulina od ugljikohidrata, onda ako na taj porast imate i porast masnih kiselina koje cirkulišu u krvi (od kroasana) onda je deponovanje masnih naslaga lakše i efikasnije, nego kod samog šećera.

Naravno ovo je sve grubo poređenje, kako bi dobili predstavu kako to izgleda i koja je razlika. Puno je još tu faktora, koja je veličina kroasana, šta je u njemu, itd…. Ukoliko želite da inače podignete razumijevanje hrane na veći nivo, prva stvar je da malo čitate gdje imate deklaracije i vidite sastave određenih namirnica te kalorijsku vrijednost. Iznenadili biste se šta ste sve mislili, a da je potpuno drugačije.

Vaš trener

Džemo