Blog

Začini

Ako želite od običnih obroka praviti SUPEROBROKE to je toliko jednostavno da je nevjerovatno.

Začini su vjerovatno jedna od najmanje obrađenih tema u popularnim medijima. Obično kada mediji izbjegavaju pričati o nečemu, za to postoji veoma dobar razlog, što me je zaintrigiralo na malo više istraživanja na datu temu.
.
Naime, začini su se koristili u svim tradicionalnim kuhinjama puno stoljeća prije nego što smo svi postali ovoliko informisani i načitani.
.
Međutim, ljudi su tada znali tačno šta koji začini liječe, ili spriječavaju, što iz prakse, što od predaka ili slučajnih otkrića.
.
Danas, svaka kuhinja ima začine na policama, ali to je 1% od svih poznatih začina i 1% od mogućnosti i zdravstvenog uticaja istih. So i biber su u svakoj kuhinji osnova (da ne spominjem vegetu), ali dalje od toga, malo ko koristi na dnevnoj osnovi.
.
Koliko su dobri začini?
.
Ovi čudotvorni dodaci hrani imaju toliko pozitivnih zdravstvenih uticaja da je moderna nauka tek zagrebala površinu te teme i da ce im trebati stotine godina da shvate, ako ikad uspiju, sve zdravstvene efekte različitih začina.
.
Trenutno je naučnicima poznato oko 25 000 različitih fitohemikalija (sitnih hemijskih elemenata koji se nalaze u biljkama) koji imaju nebrojeno mnogo kvalitetnih osobina. Začini su najbogatiji izvori ovih elemenata, koji se još mogu, pored začina, naći i u voću i povrću.
.
Jedina stvar bolja od začina…
.
Postoji samo jedna stvar koja je bolja po količini i broju fitohemikalija, te njihovom uticaju na zdravlje od začina, a to je kombinacija više začina. Kada koristite vise začina u kombinaciji, oni imaju SINERGIJSKO djelovanje, što znači da im se sve pozitivne strane višestruko množe u svom kvalitetnom djelovanju.
.
Pored svih svojih pozitivnih osobina, začini čine jela ukusnijim i interesantnijim, što je odlično za dodavanje varijacija u jelima. Pogledajte samo kombinacije Jamie Olivera…
.
Preporuka – kupite nekoliko različitih začina i malo eksperimentišite, ili jednostavno pogledajte neke recepte da ne lutate puno i Vaše tijelo će biti zahvalno.
.
Realno, potrebno Vam je 5 sekundi više posla dok pripremate obrok da dodate i začine.